Janeček z NFPK s maskou ďábla. Je satan

30.11.2016 15:04

Janeček z NFPK s maskou ďábla. Je satan

Zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček se nechává vyfotografovat v přestrojení za satana. Co tím sleduje? 

Média líčí Karla Janečka, miliardáře, který zbohatl na vysokorychlostních burzovních spekulacích, téměř jako Mirka Dušína. Blonďák se slušňáckým úsměvem dává rady, jak zatočit s korupcí a s prohnilým politickým systémem a všechny ty, kteří se mu nelíbí, označuje novotvarem „zjedi“.

Do tohoto mediálního obrazu ale příliš nezapadá fotografie, která se poslední dobou objevila na internetu a na které se Janeček stylizuje do trochu jiné role, než bychom čekali – jako ďábel.

Fotografii na svůj mobil z Janečkova čísla obdržela Petra Bostlová z Děčína, bývalá členka ODS a nynější předsedkyně Strany demokratické obnovy, která se už roky věnuje regionální politice.

V počátcích svých aktivit se s Janečkem osobně seznámila a několikrát se s ním sešla, později ho ale podle svých slov „prokoukla“ a nyní před ním varuje jako před někým, kdo nemá dobré úmysly a kdo se svými aktivitami snaží destabilizovat současnou politickou scénu.

„S Karlem Janečkem, zakladatelem Nadačního fondu proti korupci, jsem se poprvé kontaktovala koncem června 2011. Vedu Stranu demokratické obnovy a jeho jsem oslovila, neboť tehdy, na základě jeho prezentací v médiích, mi připadalo bohulibé, čemu se pan Janeček veřejně věnoval. V té době jsme se osobně s panem Janečkem sešli několikrát a byli v intenzívním e-mailovém kontaktu. Během pár měsíců však, začátkem podzimu 2011, mi začaly být mnohé věci v jeho činnosti a vztahy stále podezřelejší – a to právě tím, jak blízko jsem se k němu dostala a jak intenzívní náš pracovní kontakt byl,“ uvedla Bostlová.

Na adresu Janečka sepsala v poslední době několik kritických článků. V jednom z nich se například věnuje skutečnosti, že se Janeček několikrát přiznal k pravidelné konzumaci drog.

Ihned po tomto textu obdržela Bostlová z Janečkova mobilního čísla MMS zprávu, která šéfa NFPK zachycuje s rohy a démonickou maskou.

https://i1.wp.com/www.prvnizpravy.cz/repository/articles/kj.jpg

Bostlová je přesvědčená, že nejde o legraci (tedy například o fotografii z dětské mikulášské besídky apod., ale o vážnou indicii, že je Janeček členem nějaké okultní nebo satanistické skupiny a fotografie může pocházet ze zasvěcovacího rituálu.

Spekuluje také, zda jí fotografii Janeček poslal omylem (a zamýšlel ji poslat někomu jinému), nebo z legrace či jako výhrůžku, případně, zda ji z Janečkova čísla poslal někdo jiný.

Redakce Prvnizpravy.cz se obrátila na tiskového mluvčího NFPK Boba Fliedra s prosbou o komentář k této fotografii. Není přece normální, aby člověk, který si tak zakládá na svém pozitivním mediálním obrazu, se na druhou stranu prezentoval způsobem, který je minimálně dvojznačný.

Fliedr ale celou záležitost odmítl komentovat. Přislíbil, že se na fotografii podívá a případně nějaké vyjádření pošle, po urgencích se ale omluvil, že se k fotografii vyjadřovat nebude, protože Janeček odmítá s redakcí serveru Prvnizpravy.cz komunikovat.

Redaktor se obrátil ještě přímo na Janečka sms zprávou, ale se stejným výsledkem. Janeček k fotografii mlčí.

Mezi finančníky satanismus kvete

Pokud Janečkova fotografie není jen obyčejnou maškarádou, mohla by svědčit o Janečkovu příklonu k okultismu a tajným spolkům, kde ve vyšších stupních zasvěcení je uctívání satana obvyklé.

Bostlová věří, že Janeček je vysoko postavený svobodný zednář, což dokazuje poukazem na symboliku, kterou šéf NFPK rád používá například při prezentaci v médiích a která je podle ní určitým druhem poznávacího znamení, kterými se „tajně zasvěcení“ ke své „víře“ hlásí, aniž by vzbudili přílišnou pozornost.

Také podle oslovených byznysmenů není víra v okultismus i satanismus ve finančních kruzích nic neobvyklého.

„Je to daň této bláznivé době. Spousta lidí, kteří se cítí nejistí, jejichž úspěch je založen na subjektivních hodnoceních (spekulace, show business atp.), mají pocit, že by si své ´štěstí´ mohli koupit. Tak oslovují různé kartáře, věštce a jiné okultisty, kteří jim radí a doporučují různé recepty. Zvláštní je, že vše na začátku – jakoby zázrakem – funguje, ale pak se překročí bod zlomu a vše se hroutí jak domeček z karet,“ řekl pro Prvnizpravy.cz významný podnikatel, který si ale přál zůstat v anonymitě.

Fotografii viděl a podle jeho přesvědčení nejde o žert. Janeček je podle něj fanoušek satanistického kultu.

„Malba upřednostňuje vizualizaci ďábla ve smyslu teologického obsahu, nikoliv z hlediska ´pohádkové bytosti´. Na mikulášskou bytost mu chybí některé atributy, které jsou pro ´českou verzi´ čerta nezbytné hlediska religiozity a folklóru,“ okomentovala fotografii teoložka se zaměřením na judaistiku. Redakce respektuje i její přání zůstat v anonymitě.

Podle ní jde o vizualizaci vnitřního pojetí člověka. „Malbou zvýrazněné maskulinní linie a nepřirozené poměry mezi částmi obličeje odpovídají pojetí vzhledu ďábla jako mytologické postavy. Jedná se asi o vizualizaci vnitřního pojetí člověka. Snaží se zobrazit to, co vnímá jako své hlavní povahové rysy nebo rysy subjektu, s nímž by chtěl duchovně splynout, což je tradiční přístup projekce za účelem ztotožnění,“ dodala.

To by napovídalo tomu, že Janeček poslal Bostlové fotografii s úmyslem poukázat na svoji údajnou sílu. „Jako kdyby řekl: Víš, holčičko, ty si myslíš, že jsem nějakej ubohej feťák, ale já jsem velkej a mocnej ďábel,“ souhlasí už citovaný podnikatel.

I další lidé, kteří Janečkovu fotografii shlédli, potvrzují, že v žádném případě nemůže jít o legraci, ale naopak o velmi reálnou stylizaci.

Bývalý kapucín: Jak to Janeček myslí? Ďáblovi to je jedno

Podle bývalého řeholníka naopak nemusí fotografie nutně znamenat důkaz Janečkova spiritismu, i když by ho nic takového nepřekvapilo.

„Pana Janečka neznám, ale je úplně jedno, jestli to myslí smrtelně vážně, nebo si jen hraje, vždy je s ním totiž hráno. Ať již je jeho rozhodnutí pro nudný svět démonů či alespoň fascinace demonizmem uvědomělá či neuvědomělá, tak z hlediska ďábla je to jedno. Jemu postačí, když daný klient obchází obloukem pravou víru a Církev, kterou založil Ježíš Kristus na apoštolech. Je mu jedno, v co lidé věří, hlavní je, aby nedosahovali pravého poznání,“ řekl pro Prvnizpravy.cz bývalý kapucín David Hibsch.

Podle něj fotografie nic nedokazuje a klidně mohlo jít o přípravu na mikulášskou akci. Z fotografie se Janečkův motiv posoudit nedá.

„Vítězstvím ďábla je, když člověk nevěří, že existuje a když ho považuje za alegorickou či pohádkovou bytost. Jeho faktickým vítězstvím pak je, pokud v něj člověk věří a vnímá ho jako nositele světla, tedy v pozitivní smyslu. Jak je tomu u Janečka, je záhadou, byť jeho příchylnost k zednářství napovídá, že je spíše blízek oné druhé možnosti,“ dodal také Hibsch.