Loutkovodiči: Mayská tajemství budou odhalena mexickou vládou v dokumentu „2012“

18.10.2011 10:02

Zdroj:Osud

 

Loutkovodiči: Mayská tajemství budou odhalena mexickou vládou v dokumentu „2012“

Mexická vláda uvolňuje státní tajemství o konci mayského kalendáře tvůrcům dokumentu Odhalení Mayů 2012 a dalších letech, zjistil TheWrap. Informace – chráněné 80 let – mají podle očekávání odhalit víru Mayů v budoucí katastrofy a moudrost charakterizovanou producentem Raulem Julia-Levy, synem herce Raula Julii, jako „šokující“.

Mexická vláda uvolňuje státní tajemství o konci mayského kalendáře tvůrcům dokumentu Odhalení Mayů 2012 a dalších letech, zjistil TheWrap.

Informace – chráněné 80 let – mají podle očekávání odhalit víru Mayů v budoucí katastrofy a moudrost charakterizovanou producentem Raulem Julia-Levy, synem herce Raula Julii, jako „šokující“.

Konec mayského kalendáře v prosinci 2012 již dlouho dává vzniknout teoriím a spekulacím o konci světa.

Tato dohoda umožní Julia-Levymu nafilmovat nikdy předtím neviděná místa.

„Mayové stavěli jednu pyramidy nad jinou,“ řekl ministr turistiky mexického státu Campeche Luis Augusto Garcia Rosado TheWrap. „V Calakmul (obrázek) pracovníci INAH (Národního institutu antropologie a historie) objevili uvnitř pyramidy prostory, které nebyly nikdy předtím prozkoumány.

„A my tam necháváme natáčet ten dokument, abychom viděli, co bylo uvnitř pyramidy objeveno.“

Julia-Levy řekl, že byl o tajných mayských informacích informován bývalým mexickým prezidentem Vicente Foxem – přítelem jeho rodiny – a že trvalo čtyři roky telefonování, než konečně dostal souhlas od současného prezidenta Felipe Calderona.

„Je to velmi důležité pro lidstvo, nejen pro Mexiko,“ řekl Julia-Levy. Tyto informace byly chráněny 80 let a nyní je důležité, aby lidé pochopili řadu událostí, které se blíží, a důsledky pro nás všechny.“

Dokument v angličtině bude režírovat Juan Carlos Ruflo (k jehož dalším filmům patří vítěz Sundance 2006 V díře), a začne se natáčet koncem tohoto roku. Albert řekl, že filmaři mluví s investory a čekají, až jim vláda umožní poprvé nahlédnout do materiálů a podívat se na místo.

Jednou z velkých podmínek mexické vlády bylo, že film bude uveden v kinech, což je plánováno na příští podzim, řekl Ed Elbert, který je ko-producentem, spolu s Julia-Levy a Sheilou M. McCarthy a výkonným producentem Eduardo Vertiz.

„Musí být venku před koncem mayského kalendáře, což je 21. prosinec 2012,“ řekl Julia-Levy.

To je datum, kdy podle mayského kalendáře – o kterém mnozí věří, že předpovídá celosvětové kataklyzma – končí 5,126letý cyklus a začíná nový cyklus.

Julia-Levymu bylo nařízeno nemluvit o žádných mystických možnostech, které by mohly narušit důvěryhodnost, protože se Mexiko připravuje na započetí dalekosáhlého (a turisticky orientovaného) programu 2012 Svět Mayů.

Na jednom místě Rosado v tiskovém prohlášení mluví o kontaktu mezi Mayi a mimozemšťany. Tento výrok byl odvolán a Rosado ho nyní vykresluje jako jednodušší, více archeologicky orientovaný dokument.

„V tuto chvíli je mluvení o Mayích velkou věcí,“ řekl Rosado.

„Napočítali jsme, že o konci mayského kalendáře mluví přes 3 miliony internetových stránek, a byli jsme kontaktováni spoustou producentů, kteří chtějí přijet a točit na našich místech.“

Tento projekt je do jisté míry podobný novele, kterou Julia-Levy psal, s různými názvy, Kronika mayského tunelu a Tajemství mayského stroje času. Spolu s ko-producentem Elbertem se také chystali na natočení 3D filmu na základě této novely, kde měl hrát Wesley Snipes, uvedl v létě 2010.

Několik zpráv z té doby uvedlo, že novela byla psána za pomoci „tajných informací“, které nikdy předtím mexická vláda neuvolnila. Ale v konverzaci s TheWrap Julia-Levy a Elbert popřeli, že tento projekt je ve stylu Harryho Portera, fikce bez souvislosti se stávajícím dokumentem.

Film byl odložen, řekli, kvůli tomu, že Snipes si odpykává trest za neplacení daní. „Odložili jsme ten film,“ řekl Elbert. „Cenově by tento film mohl být menším, ale je založen na uvolnění nových a důležitých znalostí Mayů.“

Na dotaz, jestli budou ve filmu mimozemšťané, mystické prvky nebo scénáře soudného dne, které napájely lidovou představivost, Julia-Levy neodpověděl.

„Nesmím o tom mluvit,“ řekl. „Vše vyjde včas najevo, ale nemohu komentovat mimozemšťany nebo 2012.“

„Mohu jen říct, že mexická vláda se připravuje na to, aby řekla lidstvu a světu věci, které jsou pro nás klíčové, pro způsob, jakým žijeme, pro způsob, jakým jsme zacházeli s planetou.“