Průlom u obezity

18.10.2011 11:31

Zdroj:Osud

Průlom u obezity: flavonoid citrusového ovoce řídí váhu, způsobuje ztrátu tuku

Flavonoidy jsou složky nacházející se v ovoci, zelenině a jistých nápojích (včetně čaje, kávy, ovocných džusů a vína), které vyvolaly v posledních letech zájem vědců, protože zdá se prospívají lidskému tělu mnoha způsoby – od boje s viry po prevenci zánětů a infekcí. Výzkum zjistil, že jisté flavonoidy mají také protinádorové a protiinfarktové vlastnosti. Flavonoidy jsou složky nacházející se v ovoci, zelenině a jistých nápojích (včetně čaje, kávy, ovocných džusů a vína), které vyvolaly v posledních letech zájem vědců, protože zdá se prospívají lidskému tělu mnoha způsoby – od boje s viry po prevenci zánětů a infekcí. Výzkum zjistil, že jisté flavonoidy mají také protinádorové a protiinfarktové vlastnosti.


(Natural News) Flavonoidy jsou složky nacházející se v ovoci, zelenině a jistých nápojích (včetně čaje, kávy, ovocných džusů a vína), které vyvolaly v posledních letech zájem vědců, protože zdá se prospívají lidskému tělu mnoha způsoby – od boje s viry po prevenci zánětů a infekcí. Výzkum zjistil, že jisté flavonoidy mají také protinádorové a protiinfarktové vlastnosti. Nyní může být na seznam pozoruhodných způsobů, jakými flavonoidy mohou pomoct podpořit dobré zdraví přirozeně, přidána ztráta váhy. Nová studie právě zveřejněná v časopisu Diabetes dochází k závěru, že flavonoid citrusového ovoce může způsobit, že se v játrech spalují tuky a tím se řídí váha.

Tým vědců vedený Murray Huffem z Robartsova výzkumného institutu univerzity západního Ontaria zkoumal flavonoid citrusového ovoce zvaný naringenin. Krmili jednu skupinu myší typickou západní na tuky bohatou stravou, aby vyvolali symptomy metabolického syndromu. Metabolický syndrom, častý prekurzor cukrovky, je definován balíkem fyzických znamení, jako břišní tuk, vysoký krevní tlak, zvýšená hladina cholesterolu a triglycydů a odolnost na inzulín. Pak jinou odpovídající skupinu myší krmili stejnou stravou s přidaným naringeninem.

Výsledky? Naringenin snížil vysokou hladinu triglyceridů a cholesterolu na normál a zabránil vývoji odolnosti na inzulín. V podstatě flavonoid naprosto znormalizoval metabolismus glukózy. „Tyto studie ukazují, že naringenin, díky svým inzulínu podobným vlastnostem, napravuje mnohé z metabolických poruch spojených s odolností na inzulín a představuje slibnou terapii pro metabolický syndrom,“ uvedl Huff v prohlášení pro média.

Ale přírodní, z grapefruitu odvozené složky, jak se zjistilo, dokážou mnohem víc. Tlusté myši přeměnily zpět na zdravé a hubené tím, že geneticky přeprogramovali jejich játra, aby spalovala nadbytečný tuk. Výsledkem byl nedostatek uloženého tuku. Myši byly vyléčeny z obezity.

„Ohledně studie bylo unikátní to, že účinky byly nezávislé na kalorickém příjmu, což znamená, že myši jedly přesně stejné množství potravy a stejné množství tuku. Nedošlo k žádnému potlačení apetitu nebo snížení příjmu potravy, které jsou často základem strategií pro redukci váhy a jejích metabolických důsledků,“ uvedl Huff, ředitel vaskulární biologie výzkumné skupiny na Robarts a profesor medicíny a biochemie na Schulich School of Medicine a Dentistry.

Má naringenin  stejný dopad na lidi? Výzkumný tým chce zkoumat tuto možnost tak, že provede klinické testy s lidmi, aby viděl, jestli přirozená složka může léčit obezitu a jiné metabolické problémy. Výzkumníci také plánují další zvířecí studie, aby viděli, jestli flavonoid může zabránit onemocněním srdce.

Poznámka autora: Natural News nesouhlasí s používáním zvířat v lékařských experimentech, které je vystavují újmě. Předkládáme tato zjištění na protest způsobu, jakým byla získána.