Skutečná smrt Adolfa Hitlera? Ve vysokém věku na posteli v Argentině ...

23.10.2011 08:05

 

Smrt Adolfa Hitlera stále zůstává největší záhadou v historii. Existuje řada teorií, které většinou přichází se spekulacemi, že nacistický vůdce nezemřel ve svém bunkru, ale podařilo se mu uniknout a ukrýt. Údajně se roky ukrýval a zemřel v klidu ve své vlastní posteli. „Měl jsem porovnávací snímky, které sověti u gauče pořídili v r. 1945, a viděl jsem na úlomcích dřeva a látce před sebou přesně stejné skvrny, takže jsem věděl, že pracuji se skutečnou věcí,“ řekl archeolog. Výsledky výzkumu budou použity jako základ pro americký dokument Hitlerův únik.

Smrt Adolfa Hitlera stále zůstává největší záhadou v historii. Existuje řada teorií, které většinou přichází se spekulacemi, že nacistický vůdce nezemřel ve svém bunkru, ale podařilo se mu uniknout a ukrýt. Údajně se roky ukrýval a zemřel v klidu ve své vlastní posteli.

 

 

 

Před několika dny vědci získali důkazy, že tyto teorie nemusí být daleko od pravdy. Fragment lebky, o kterém se myslelo, že patří Hitlerovi, se ukázal být pozůstatkem ženy.

Dlouhou dobu historici věřili, že tento fragment dokazoval, že si 30. dubna 1945 vzal führer kyanidovou kapsli a prostřelil si hlavu, když zjistil, že Třetí říše je minulostí. Jeho milenka Eva Braun spáchala sebevraždu ve stejném bunkru.

Podle řady svědků byla jejich těla zabalena do přikrývek a vynesena z bunkru do blízké zahrady. Těla byla polita benzínem, zapálena, a později pohřbena. V r. 1945 sovětští zvláštní agenti místo pravděpodobného pohřbení prohledali a našli kosti, o kterých se věřilo, že patří Hitlerovi.

Část lebky chyběla, což ukazovalo, že smrt byla způsobena kulkou. Dochovaný fragment čelisti souhlasil se zubařskými záznamy nalezenými v kanceláři Hitlerova zubaře.  O rok později byl chybějící fragment nalezen na příkaz Stalina, který měl podezření, že se Hitlerovi podařilo uniknout a ukrýt.

V polovině 50. let, po Stalinově smrti, kostra, která údajně patřila Hitlerovi, byla pohřbena v Magdeburgu ve Východním Německu. V r. 1970 byla kostra vykopána agenty KGB.

Dochovaly se pouze čelist, fragment lebky a krví prosáklý gauč. Nálezy byly poslány do archivu KGB.

Američtí specialisté fragmenty kostí prozkoumali. Podle archeologa z Connecticutu Nicka Bellantoniho vypadala kost velmi tence, mužské kosti mají tendenci být robustnější. Mimoto se zdá, že švy v místě, kde se lebeční kosti stýkají, odpovídají někomu mladšímu 40 let. V r. 1945 bylo Hitlerovi 56.

Bellantoni věří, že studovaný fragment kosti nepatří ani Evě Braun, ačkoliv zemřela ve 33 letech. „Neexistuje žádná zpráva, že se Eva Braun střelila nebo byla střelena následně. Mohl by to být kdokoliv. V okolí bunkru bylo zabito mnoho lidí,“ uvedl vědec.

Nick Bellantoni získal kostní tkáň, o které se věřilo, že patří Hitlerovi, v Moskvě, kde byly fragmenty uchovávány v ruském státním archivu, a dokonce byly vystaveny na výstavě v r. 2000.

Výzkumníkovi byly ukázány krví prosáklé čalounění z gauče v bunkru, o kterém se věřilo, že je smrtelnou postelí Hitlera a Evy Braun.

„Měl jsem porovnávací snímky, které sověti u gauče pořídili v r. 1945, a viděl jsem na úlomcích dřeva a látce před sebou přesně stejné skvrny, takže jsem věděl, že pracuji se skutečnou věcí,“ řekl archeolog. Výsledky výzkumu budou použity jako základ pro americký dokument Hitlerův únik.

Bellantonimu bylo umožněna v archivu pouze hodina, během které použil bavlněné utěrátko a sňal vzorky DNA, které byly poslány okamžitě do Connecticutu. Linda Strausbaugh zavřela svoji laboratoř na tři dny, aby mohla pracovat výhradně na projektu Hitlera.

„Použili jsme stejné postupy a kontroly, které se používají v kriminalistických laboratořích,“ řekla. K jejímu překvapení bylo extrahováno malé množství zpracovatelné DNA.

„Měli jsme velké štěstí, že jsme to rozluštili, i přes omezené množství genetických informací,“ řekl vědec. „Tímto způsobem jsme zjistili, že fragment patří ženě.“

Příběh smrti nacistického vůdce je stále záhadou. Někteří vědci měli o jeho sebevraždě zprvu pochyby a věřili, že nacistická propaganda vytvořila prezentaci jeho sebevraždy ve vhodně heroickém světle.

Abel Basti, argentinský spisovatel, byl jedním z prvních lidí, kteří věřili, že fragment čelisti musí být otestován na DNA.

Vysvětlil, že vědci mají jedinečnou příležitost porovnat fragment čelisti s nekvalitními rentgeny a svědectvím Hitlerova zubaře, který mohl lhát. Věřil, že vědci by měli porovnat jeho vzorky DNA se vzorky Hitlerovy sestry Pauly, která zemřela v r. 1960 a byla pohřbena na hřbitově Bergfriedhof.

Abel Basti je autorem knihy Hitler v Argentině, která popisuje jeho teorii Hitlerova úniku, založenou na skutečných dokumentech a fotografiích z archivů. Spisovatel věří, že se Hitlerovi podařilo uniknout do jižní Ameriky a žít dlouhý život.

Ve své knize Basti uvádí, že 29. dubna 1945 byl nacistický vůdce letecky přepraven z Berlína do Španělska Messerschmittem Me 262. Ze Španělska, v doprovodu Evy Braun, odjel do Argentiny ponorkou.

Zdroj:Osud